Екологичен съвет
Купувайте дървен материал от местни гори, ако е възможно, и най-добре от специализиран магазин във Вашия регион. По този начин избягвате въздействието на дългите разстояния на транспортиране, като например вредни емисии.
Шведският огън създава атмосфера и превръща вечерта в градината в истинско събитие – и е изненадващо прост проект "Направи си сам".
05.12.2024
Шведският огън функционира чрез така наречения ефект на комина. Огънят засмуква студен въздух през вертикалните прорези на трупчето отдолу, докато топлият въздух излиза нагоре. По този начин дървото изгаря равномерно и осигурява както приятна светлина, така и приятна топлина.
Можете да направите шведски огън с помощта на моторен трион. За целта направете вертикални разрези в подходящо дървено трупче съгласно инструкциите и след това поставете дървото върху огнеупорна основа. С помощта на подпалка за барбекю или за камина можете лесно да запалите шведския огън.
Колко дълго ще гори един шведски огън, зависи от размера на дървото. По-малките трупи с размери около 30 x 50 сантиметра горят средно около два часа, по-големите с размери около 50 x 100 сантиметра могат да горят до пет часа.
Иглолистната дървесина е най-подходяща за шведски огън. Затова за собственоръчно направения си шведски огън използвайте смърч, ела или бор. За напълно успешен шведски огън остатъчната влажност на дървесината трябва да бъде максимум 20 процента.
Независимо дали за вечер на барбекю през лятото или за греяно вино на терасата през зимата: със собственоръчно направен шведски огън ще придадете блясък на всяко парти. При шведския огън, просто казано, запалете нарязаното дървено трупче отгоре. Така се образува факла, която изгаря бавно, без да изгори до земята.
Изрязаните от дърво факли са не само красиви, но и практични, тъй като осигуряват светлина и топлина за Вашето парти на открито. В зависимост от размера на дървената факла можете да я използвате и като готварска плоча на открито. Благодарение на правата повърхност върху шведския огън има място за тенджери и тигани. При малко по-скромен огън можете да приготвите и хляб или маршмелоу, които се приготвят бързо над горящия пламък. Вашите гости ще бъдат въодушевени от миниатюрния лагерен огън.
Искате ли да си направите шведски огън? Ще Ви покажем как функционира и как се изработва шведският огън в лесна инструкция стъпка по стъпка.
Иглолистните дървета са най-подходящи за домашен шведски огън, тъй като горят по-бавно от дървесните стволове от широколистни дървета. Борът, елата или смърчът са особено подходящи. Дърво с ширина от 30 до 60 сантиметра и височина от 50 до 100 сантиметра е с добър размер.
Идеалната дървесина не трябва да е нито прекалено суха, нито прекалено влажна. Ако дървесината е твърде влажна, шведският огън се запалва трудно и дървото е по-склонно да пуши. Твърде сухата дървесина изгаря твърде бързо. Препоръчваме остатъчна влажност в дървото от максимум 20%. Влагомерът за дървесина Ви показва колко остатъчна влага има в дървото.
Екологичен съвет
Купувайте дървен материал от местни гори, ако е възможно, и най-добре от специализиран магазин във Вашия регион. По този начин избягвате въздействието на дългите разстояния на транспортиране, като например вредни емисии.
Шведският огън може да се направи лесно и без много усилия. Ето всичко, от което се нуждаете:
В тази инструкция стъпка по стъпка обобщаваме как да си направите шведски огън. Избрали сте правилната дървесина и сте подготвили всички материали? Е, да започнем да си правим шведски огън!
Преди рязане: Уверете се, че дървесния ствол стои стабилно върху твърда основа и е обезопасен срещу преобръщане. Както при всяка работа с верижен трион, е задължително използването на подходяща защитна екипировка, за да се сведе до минимум рискът от нараняване. Когато дървото е обезопасено и предпазната екипировка е облечена, можете да започнете да режете.
Сега начертайте линиите за разрезите с верижния трион. Можете да разделите кръга на четири или на шест в зависимост от ширината на дървесния ствол.
Сега срежете с моторния трион по предварително маркираните линии в дървото. При това внимавайте да спрете на около 10 – 15 см преди края на дървесния ствол. Тази стойка е необходима на трупчето, за да бъде стабилен шведският огън.
Подпалките за барбекю или намачканата вестникарска хартия са подходящи за запалване на шведски огън. Поставете подпалките в средата и запалете шведския огън. В зависимост от големината на дървото огънят Ви ще гори между 2 и 5 часа.
При горене, моля, непременно подсигурете безопасна, огнеупорна основа. Освен това в близост до шведския огън не трябва да има запалими предмети. Огънят може да отделя искри.
Големината на трупчето оказва пряко влияние върху продължителността на горене. Колкото по-голям е стволът на дървото, толкова по-дълго ще гори шведският огън. След това ще се радвате на пукащия източник на топлина до няколко часа. Тъй като не трябва да оставяте шведски огън да гори без надзор, можете да изберете по-малко дърво за по-кратките събития. Ако сте на по-голяма площ, можете дори да поставите няколко огъня. Независимо кога, как и къде: Сигурни сме, че всеки, който веднъж се е влюбил в романтичната атмосфера на собственоръчно направения шведски огън, никога няма да се откаже от него.